• Ćwiartka kurczaka
  • Woda – 2 litry
  • Przecier/passata pomidorowa- 500ml
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • Sól, pieprz
  • Makaron – np. świderki lub nitki

Makaron ugotuj al. Dente w dobrze osolonej wodzie.
Do garnka przełóż kurczaka, zalej 2 litrami wody i posól. Zagotuj.
Oddziel wydzielające się szumowiny i gotuj na mniejszym ogniu ok pół godziny.
Dodaj obraną włoszczyznę i gotuj kolejne 20 minut.
Wyjmij wszystkie warzywa i mięso i zalej przecierem pomidorowym. Gotuj jeszcze kilka minut, dopraw wg uznania.

Zupa pomidorowa z makaronem to jeden pomysł, ale jeśli za nim nie przepadasz, swoją pomidorową podaj z ryżem. Dla smaku możesz gotową zupę udekorować kleksem śmietany. Smacznego!