Dzisiaj chcielibyśmy przedstawić sposób przyrządzenia posiłku w wersji light z parowaru. Składniki przedstawione w przepisie wyliczone zostały na posiłek jednoosobowy.

Zaczynamy:

Będziemy potrzebować

  • łososia  150 gram
  • ziemniaka  1 sztuka
  • marchewkę 1 sztuka
  • brokułę 150 gram
  • szpinak  30 dag
  • papier ryżowy
  • przyprawę do ryby
  • pozostałe przyprawy: sól, pieprz, koperek, cytrynę, czosnek dwa ząbki

Przygotowujemy się do przyszykowania posiłku krok po kroku:

  1. Filetujemy łososia, dobrze myjemy i dzielimy na mniejsze porcje.
  2. Przygotowane kawałki łososia marynujemy w soli, pieprzu, cytrynie,  koperku oraz przyprawach do ryb następnie kładziemy tak przygotowaną rybę do lodówki na co najmniej godzinę.
  3. Ziemniaki,  marchewkę, brokuł, szpinak myjemy i obieramy.
  4. Następnie na łyżce oliwy podsmażamy czosnek i dusimy szpinak tak długo, aż zrobi się odpowiednio miękki.
  5. Kolejny krok to przyprawienie szpinaka – (sól, pieprz). Przestudzony szpinak zawijamy w papier ryżowy .
  6. Przygotowujemy parowar i zaczynamy gotować przyszykowane produkty zaczynając od: ziemniaka 30 min,  marchewki 20 min, brokuła 20 min,  łososia 15 min, roladek szpinakowo–ryżowych 10 min.
  7. Tak przygotowaną potrawę podajemy zaraz po ugotowaniu.